Forbrugerne får sjældent den bredbåndshastighed de betaler for

Med politikerne og Forbrugerombudsmanden i hælene har telebranchen netop løftet sløret for en ny brancheaftale her i starten af 2011 – aftalen skal sikre, at forbrugerne får den hastighed, de betaler for, når de køber bredbåndsløsninger.

Forbrugerne får sjældent hvad de er stillet i udsigt
I dag får man aldrig en forbindelse med 10 Mbit, selvom det er det, man betaler for. Der går en masse datakraft tabt mellem hjemmet og udbyderens central. Og hvis man surfer på det mobile bredbånd mister man endnu mere. Her får man kun den optimale forbindelse, hvis man er tæt på en mast – og er den eneste bruger, der er på nettet fra netop denne mast.

Frivillig aftale
Teleselskaberne forklarer, at aftalen sikrer, at selskaberne ikke lover kunderne mere, end de kan levere.
“Formålet har været at tage de forbehold, der skal tages, for at sikre at forbrugerne ikke bliver stillet noget i udsigt, som de reelt ikke får” siger Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien (TI), om den frivillige brancheaftale, til Jyllands-Posten.

Telebranchen vil løse problemet med svingende hastigheder ved at skilte med teksten: “Hastighed afhænger af afstand til mast samt antal samtidige brugere. Læs mere på bredbaandsfakta.dk”. Men det er ikke godt nok, mener flere forbrugerordførere i Folketinget. S og SF kræver endnu mere klarhed i teksten, ellers kommer der et lovindgreb, lyder truslen:

Tjek din egen forbindelse med hastighedstest
“Vi ønsker, at telebranchen laver en ny varedeklaration. Hvis de ikke gør det, er vi parat til at gøre det for dem” – siger forbrugerordfører Benny Engelbrecht (S).

De samme toner kommer fra partneren i SF:
“Hvis teleindustrien ikke selv kan skabe den gennemsigtighed, må vi jo hjælpe dem,« siger it-ordfører Hanne Agersnap.”

Forbrugerombudsmand Henrik Øe, der ikke har godkendt den frivillige aftale, påpeger, at reglerne fra 2008 stadig gælder.
“Det betyder, at har en kunde købt en bredbåndsløsning med en hastighed på op til 10 Mbit/s, skal der som hovedregel leveres mindst 9 Mbit/s”

Test din egen bredbåndsforbindelse her